Beslenme dostu okul ünvanına sahibiz
AZ YEMEK VE METABOLİZMA İLİŞKİSİ
Az yemek yemek zayıflamaya destek midir? Az yiyerek kalori alımını azaltarak tabi ki de zayıflamak mümkün. Standart bir yaşam şekliniz varsa yani spor yapmıyor, gün içersinde normal hareket seviyesine sahipseniz, bazal metabolizma hızının biraz altında kaloriyle kilo vermeniz mümkün olacaktır.
Az yemek yemek nasıl katagorilendirilmeli? Sağlıklı ve dengeli az yemek mi yiyorsunuz yoksa hiçbir dengeleme yapmadan ve besin öğelerinin yeterliliğinden emin olmadan mı az yiyorsunuz? Bu ikisinin arasında sağlık boyutunda büyük fark bulunmaktadır.
Daha önce yazmış olduğum makalede "İdeal Kiloda mıyım? Zayıflamanın ve Sağlıklı Yaşamın Esasları" gelen sorular üzerine böyle bir makale yazma ihtiyacı doğdu.
Kızartma besinlerin kızgın yağ içerisinde pişirilmesi işlemidir. Bu yöntem dünyada en çok kullanılan pişirme yöntemlerinden birisidir. Kızartma işlemi uygulanırken kullanılan yağın çeşidine ve miktarına çok dikkat edilmelidir. Unutulmamalıdır ki gıdaların pişirilme yöntemi sağlık ile doğrudan illişkilidir.
Sağlıklı ve dengeli beslenmenin altın kuralıdır 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenmek. Ana öğünlerimi düzenli tüketiyorum fakat ara öğünlerimi hep atlıyorum veya ara öğünlerde hangi tür besinleri seçeceğimi ve ne miktarda tüketeceğini bilmiyorum diye yakınan birçok kişi ile karşılaşıyorum…
Mrt
Eti pişirirken nelere dikkat etmelisiniz, hangi malzemeleri kullanmalısınız, yağlı mı yoksa yağsız mı olmalı, et dinlendirirken ne kadar süre beklemelisiniz, merak ettiğiniz tüm soruların cevabı yazımızda yer alıyor.
13 Ocak 2019 Genel Sağlık Sağlık olsun
Sağlıklı yaşam açısından proteinin önemi oldukça büyüktür. Bu nedenle pek çok insan günde ne kadar protein alması gerektiğini sorgulamaktadır. Özellikle protein ağırlıklı diyet uygulayan ve egzersiz yapan kişilerin merak ettiği bir konudur. Yazımızda günde kaç gram protein alınmalı? Proteinin sporcular açısından neden bu kadar önemli olduğu, üst ve alt sınırlarının ne olması gerektiği ile ilgili bilgiler vereceğiz. İşte, detaylar;
Uzmanlar, yetişkin bireylerin günlük 150 mikrogram, hamileler ve süt veren annelerin 200-250 mikrogram, çocukların ise 50-120 mikrogram iyot alımını öneriyor.
Kuruyemişler özellikle de yağlı tohumlar yani fındık, ceviz, badem, fıstık, Antep fıstığı gibi ürünler oldukça yüksek oranda yağ içerirler. Yağ kalorisi en yüksek besin öğesidir. Bir gram yağ 9 kalori verir. Yağlı tohumların 100 gramı ortalama 560-610 kkal enerji verir. Miktar olarak gereğinden fazla tüketilirse yağ dolayısıyla fazla kalori alınacağı için kilo artışına sebep olabilir. Yağlı tohumları ve kuru yemişleri tüketirken günlük yağ alımı sınırlandırılmalıdır.
Sebze ve meyvenin faydalarını artık hepimiz biliyoruz. Herbiri, vücudumuza sağladığı farklı etkilerle mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor. Karnabaharı bir düşünün; antioksidan maddeler açısından hayli zengin olan bu sebzenin vücutta tümörlerin oluşmasını engellediğini biliyor muydunuz? Bir de şarküteri ürünlerini düşünün; yemesi keyifli olsa da sindirilmeleri konusunda aynı şeyi söylemek mümkün olmuyor. Ancak bu tür besinleri de soframızdan tamamen kaldırmak doğru değil. Sadece miktarına ve ne sıklıkla yediğimize dikkat etmemiz gerek! Uzmanların da belirttiği gibi, sağlıklı beslenme konusunda atılacak ilk adım; her besinden az miktarda tüketmekten geçiyor. Kısacası, dengeli beslenme için hiç bir besinin göz ardı edilmeden tüketilmesi önem taşıyor. Ancak tahıl, et, sebze ve meyve gibi besin grupları arasında belli bir düzen kurmak şart. Bu besin gruplarından alınması gereken toplam miktarı iyi ayarlamak için size sunduğumuz besin rehberinden faydalanabilirsiniz.
Taze sebze ve meyveler ülkemizde önemli bir besin kaynağıdır. Ülkemiz bu yönü ile çok zengindir. Ancak sebze ve meyveler ile bazı enfeksiyon ajanları vücuda geçebilir ve hastalık etkeni oluşturabilirler. Bu hastalık oluşturan etkenler örneğin parazitler, tenyalar çok rahatlıkla yeşil sebzeler üzerinde özellikle tüketilen marul, tere, maydanoz, ıspanak, roka gibi sebzelerden geçebilirler. Bu nedenle dışarıda salata yerken bu hususa dikkat etmelisiniz. Evinizde bu sebzeleri çiğ yerken de yıkanması, temizliği konusunda gerekli özeni göstermeniz gerekmektedir.
Meyve ve sebzeleri düzenli olarak ve zamanında tükettiğimizde vücudumuz hastalıklara karşı daha dirençli olur.
Yine çocukların fiziksel gelişimi sağlıklı ve dengeli beslenmesi için sebze ve meyve tüketimi oldukça önemlidir.