T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BİNGÖL / MERKEZ - Borsa İstanbul Gözeler Haraba Ortaokulu

Beslenme Dostu Okuluz

Beslenme dostu okul ünvanına sahibiz

Eyl

Beslenmede, uzmanlar arasomda dahi, birçok konuda ayrışmalar gözlemlemek mümkün. Fakat bazı gerçeklikler var ki, değişecek gibi görünmüyor. Bu gerçeklikleri ve bilimsel bilgileri, beslenmesini önemseyen herkesin bilmesinde fayda var.

Eyl

Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığın Temelidir.1

Beslenme açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek içmek değildir.

Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır.

Eyl

SAĞLIKKLI BESLENİYORUZ.

Eyl

Okulumuz; sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite uygulamaları ile öğrencilerin ve okul çalışanlarının 1 (bir) yılın sonunda sağlıklı ve bilinçli beslenme, düzenli fiziksel aktivite ile sağlıklı bir okul dönemi geçirmeleri ve ailelerinin bu konuda bilinçlenmesini sağlayarak ömür boyu sürecek doğru davranışı kazandırmayı amaçlamaktadır.

 

Eyl

 okula gitmeden önce yapılan kahvaltının okul performansını ileri derecede etkilediğini biliyor musunuz?

Eyl

Oyun çağındaki çocuklarda ve okul çağındaki çocuklarda kahvaltı öğünü oldukça önemlidir. Çocukların gün boyunca fiziksel ve zihinsel açıdan aktif olması için kahvaltı öğününün atlatılmaması önemlidir.

Eyl

Dişlerinizin daha temiz ve sağlıklı olmasını ister misiniz? Cevabınız evet ise bu önerileri okuyun...

May

Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır.

Nis

Çocuklarda beslenme davranışının gelişimi ve bir alışkanlık haline dönüşmesi, en çok da aile içinde gördükleri ile ilişkilidir. Ailenin sosyal ve ekonomik durumu, gelenek ve görenekleri, çevre koşulları gibi bir çok faktör beslenme davranışının gelişiminde etkendir. Çocukluk döneminde geliştirilen sağlıklı beslenme davranışı sağlıklı bir hayat için de temelleri oluşturacaktır. Çocuklarda beslenme davranışının olumsuz yönde gelişmesi ise ileri yaşlarda  bazı beslenme problemlerinin gelişmesine sebebiyet verebilmektedir. Büyüme ve gelişmenin çok hızlı olduğu çocukluk döneminde beslenmenin yeterli ve dengeli olması çok ama çok önemlidir. Çünkü bu, çocukların ilerde de sağlıklı birer yetişkin olabilmesine katkı sağlayacak en önemli faktörlerden biridir.

Nis

Ana öğün saatine daha çok var ve midenizden gurultular geliyor. İşte o esnada sağlıklı atıştırmalıkları devreye sokarsanız hem açlığınızı bastırırsınız hem de çok fazla kalori almamış olursunuz. Çünkü şişman insanları dinlediğinizde en çok atıştırmaktan kilo aldıklarını ve genelde de yüksek kalorili besinleri tercih ettiklerini görürsünüz. Bu noktada atıştırmalıkları 'sağlıklı atıştırmalıklar' olarak değiştirdiğinizde kilo vermeyi sağlar ve ideal kilonuzu korumayı başarabilirsiniz. Ara öğünlerinize doğru zamanlarda yerleştireceğiniz  sağlıklı atıştırmalıklarla metabolik hızınız canlı kalırken bir sonraki ana öğüne çok aç olmadan yani çok saldırmadan başlarsınız.

Nis

Son dönemlerin öne çıkan  besin öğelerinden birisi de D vitamini. Son yıllarda yapılan araştırmalar D vitamininin sadece kemik ve diş sağlığına katkısı olmadığını daha birçok faydasının bulunduğunu kanıtlamış durumda.Bu vitaminin eksikliği veya yetersizliği erişkinlerde Osteomalazi, çocuklarda da Raşitizm denilen hastalığa neden olur. Bu artık günümüzde herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Ancak bu vitaminin eksikliğinin neden olduğu öyle şeyler var ki bunları okuduğunuzda eminim bu vitamine verdiğiniz önem değişecek. Çünkü D vitamininin başta kemikler olmak üzere vücudumuzun pek çok yerinde önemli görevleri bulunmaktadır.

Nis

Balıklar, protein içeriği zengin besinlerdir ve karbonhidrat içermezler. Balık etinin kalorisini içerdiği yağ ve protein miktarları oluşturur.

Nis

 Tüm yaşayan canlılar yaşamını sürdürmek için besine gereksinim duyarlar. Canlıdan canlıya besin çeşitleri ve gereksinimleri çok farklı gibi görünür. Ancak tüm besinlerde ortak temel öğeler vardır. Bu öğeler karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler ve minerallerdir. Bu temel öğelerin bazılarını vücut diğer temel öğeleri kullanarak üretebilir.

Nis

Sağlık, insan yaşamının sürdürülmesinde, yaşam kalitesinin yükseltilmesinde ve korunmasında özel bir öneme sahiptir.

Nis

Beslenme Dostu Okul olarak Güne zinde başlamak için sporla başlıyoruz.