Herkes öğrenebilir (İnsanların çok büyük bir bölümü öğrenebilir) düşüncesiyle araştırılan öğrenme biçimleri, bireyler arası karakteristik farklar göz önünde bulundurularak keşfedilmiştir. Bu görüş, her bireyin farklı yöntemlerle bilgiye ulaşma ve bilgiyi kayıt etme tarzına sahip olması mantığına dayanır. Yapılan araştırmalarla geçerliliği kanıtlanmış Dunn&Dunn öğrenme stilleri modeli benimsendiğinde eğitimde verimliliğin artırılabildiği gözlemlenmiştir.
Peki, hangi öğrenme biçimlerinin hangi ders çalışma teknikleriyle pekiştirildiğini görelim.
Dr. Rita Dunn ve Dr. Kenneth Dunn tarafından 1967 yılında ortaya konulan Dunn&Dunn öğrenme stili modeli 3 farklı öğrenme yönteminden bahseder.
Çocuklarda öğrenme becerilerini geliştiren ve eğlenceli beyin egzersizlerinden oluşan eğitici oyunlar uygulamasını inceleyin.
Şimdi bu 3 farklı öğrenme yöntemini size tanıtacağız:
Görerek, gözlem yaparak ve okuyarak öğrenmenin baskın olduğu öğrenme biçimidir. Görsel tablolar, renkli bloklar, çeşitli görsel kompozisyonlar görsel öğrenme stiline hakim insanlara daha fazla hitap eder.
Görsel Öğrenme Stilini Benimsemiş Kişilerin Özellikleri
Görselleri, beden dilinden yakalamak mümkündür. Bir şey düşünürken genellikle yukarı (sağ üst çapraza, sol üst çapraza) bakarlar. Giyim ve görünüşleriyle de dikkat çekerler. Görseller, kılık kıyafetine özen gösteren titiz kişilerdir. Dağınık ortamları sevmezler. İlkokul 1.sınıf öğrencisi bir çocuğun bile bu tür davranışlarını gözlemlemek mümkündür. Mesela, okul çantaları düzenlidir ve ders çalışırken ortalığı dağıtmazlar.
Görseller İçin Verimli Ders Çalışma & Öğrenme Teknikleri
Dinleyerek, tartışarak ve sık sık iletişim kurarak öğrenmenin baskın olduğu öğrenme biçimidir. Seminerler, ses kayıtları, müzik veya benzeri ses öğeleri işitsel öğrenme stiline hakim insanlara daha fazla hitap eder.
İşitsel Öğrenme Stilini Benimsemiş Kişilerin Özellikleri
İşitseller, görsellere göre daha sosyaldirler. Ders çalışırken birilerinin kendilerine eşlik etmesinden hoşlanırlar. Sohbet etmekten ve tartışmaktan keyif alırlar. Bir şeyler düşünürken ne yukarı, ne de aşağı bakarlar. İşitseller genellikle düşünme sırasında göz-kulak hizasına bakarlar.
İşitseller İçin Verimli Ders Çalışma & Öğrenme Teknikleri
Uygulayarak, dokunarak veya bizzat sürece dahil olarak öğrenmenin baskın olduğu öğrenme stilidir. Deneyler, fiziksel araç gereçler, uygulama projeleri dokunsan öğrenme biçimine hakim insanlara (kinestetiklere) daha fazla hitap eder.
Dokunsal Öğrenme biçimini Benimsemiş Kişilerin Özellikleri
Enerjileri hiç düşmez ve sürekli hareketlidirler. Zaman zaman hiperaktif belirtileri gösterirler. Kinestetik çocukların, enerjileri doğru yerlere kanalize edilemezse problem çocuk gibi algılanabilirler. Onlar için asıl olan sürekli bir şeylerle uğraşmaktır. Hareketlilikleri gözden kaçmaz.
Dokunsallar İçin Verimli Ders Çalışma & Öğrenme Teknikleri